Hjem » Sundhed » Vælg den sundeste solcreme og undgå sundhedsskadelige stoffer!

Vælg den sundeste solcreme og undgå sundhedsskadelige stoffer!

Sundhed
2012
Skrevet af 8 Kommentarer
Share

Solens stråler giver os nyttig D vitamin, varme og energi. Men den kan også give os forbrændinger, rynker og i værste fald hudkræft. En god beskyttende solcreme uden sundhedsskadelige stoffer er guld værd, men hvilken én skal vi vælge?

Hold fast – artiklen er lang, for historien om solcremer er ikke ukompliceret!

Solcremer skal ikke indeholde de sundhedsskadelige stoffer, som omtalt andetsteds på økoliv. Det vil sige hormonforstyrrende stoffer som parabener, farvestoffer og allergene parfumestoffer.

Køber du svanemærkede produkter går du fri hormonforstyrrende og stoffer, som har vist sig at fremkalde allergi. De svanemærkede produkter har mindst mulig miljøbelastning, og stiller nogle krav til sundheden. Som noget nyt, fra 2014, er der ikke længere tilladt at anvende nanopartikler i svanemærkede solcremer! Heldigvis for det. Se mere om nano i artiklen Solen er vores ven – beskyt dig mod dens stråler på naturlig vis. 

Svanemærket er imidlertid ikke et sundhedsmærke, og de kan indeholde stoffer som i deres koncentrerede form ikke er fri for sundhedsskadelige effekter. Se nedenfor.

Det er kun godt, hvis du selv sætter dig lidt ind i solcremernes indholdsunivers…!

Kemiske eller fysiske solfiltre?

Solcreme indeholder et kemisk eller et fysisk UV-filter, eller en kombination af begge. UV filtret beskytter os mod solens stråler.

De fysiske solfiltre

Det fysiske solfilter lægger sig som en (hvid) hinde på huden og kaster solens stråler tilbage. Herhjemme er det tilladt at anvende det mineralske stof titandioxid (titaniumdioxid), som fysisk UV solfilter.

Tidligere var det også tilladt at anvende zinkoxid, men det er ikke længere i EU, dog gerne som bindemiddel i solcreme…. og som indholdsstof i fx. cremer til baby’s røde numse…!  Men zink oxid er i koncentreret form skadeligt for vandlevende organismer. Kilde: Datablade.

Zinkoxid har dog en række fordele: Mineralet er meget stabilt dvs. det nedbrydes ikke til andre (måske skadelige) partikler. Til anvendelse som fysisk solfilter er partiklerne ofte meget større end nanopartikler og mineralet har større UVA beskyttelse end Titaniumdioxid.

Kilde: Aubry-Organics.com, Skincancer Foundation,

Fysiske solfiltre med nanopartikler!

Problemet med de mineralske UV solfiltre som titaniumdioxid-partikler (TiO2),  kan imidlertid være, at stoffet er tilført solcremen i nanopartikel-form. Forbrugerne er nemlig trætte af solcremer som giver det hvide look, hvilket den almindelige Titaniumdioxid er skyld i. Derfor er solcreme-producenterne gået over til at producere solcremer med titaniumdioxid i mikroniseret form, altså i nanoform.

Indtil for nylig har nanopartikler i solcreme ikke været anset som et problem. Nye forsøg foretaget på mus viser dog, at titaniumdioxid på nanoform kan forårsage kræft. Muligvis kan partiklerne optages gennem beskadiget hud og gennem mekanisk påvirkning af huden – det vil sige i kroppens bevægelige led. Kilde: EU.

Titanium i større nanopartikler er effektiv beskyttelse mod UVA stråler.

Jeg har henvendt mig til Green People vedr. min betænkelighed om titaniumdioxid i nanoform og deres svar er ret interessant:

Fabrikanter anvender mikroniseret titandioxid i solcremer, fordi det giver en effektiv beskyttelse mod UVA stråler. Grunden til, at de mineralske partikler skal være så lille har at gøre med den måde, hvorpå de spreder usynlig UV-lys. For at blive fuldt ud effektiv mod UVA-stråling, bør de individuelle eller primære partikler være ideelt mellem 40 og 80 nanometer i diameter. Partikler større end dette, ​​bliver mindre effektive til at afspejle UVA-lys, i stedet afspejler de ‘kun’ UVB-stråler og synligt lys’.

Der er to forhold som vækker bekymring vedr. mikroniseret titaniumdioxid.

 1. For det første, at de har en større evne til at reagere med andre molekyler, især oxygen
 2. For det andet at de kan komme ind i kroppen gennem huden og derved forårsage skader i de indre organer.
 • For at imødegå den 1.bekymring, så ‘coater’  de fleste fabrikanter, af Titanium dioxid/ TiO2 partikerne med et meget tyndt lag silikat (som er et mineral red.) Denne behandling afskærmer TiO2 fra at komme kontakt med andre materialer, herunder oxygen. Denne mangel på kontakt forhindrer så eventuelle oxygene reaktioner og gør derved TiO2 mineralet helt inaktivt.
 • Bekymring nr 2: Når mikroniseret titandioxid inkorporeres i en creme eller lotion klumper de sammen og danner aggregater. Disse holdes sammen af den molekylære tiltrækning, som forhindrer de primære partikler i at blive adskilt, når de påføres huden. Derfor, selv om den primære partikel størrelse af mineraler i teorien er lille nok til at blive absorberet gennem huden, bliver de i praksis for store til at passere gennem hudens blodbarrierer. I stedet forbliver de på overfladen af huden, hvor de reflekterer og spreder UV-lys.

Efter lidt research har jeg fundet ud af, at flere plantebaserede solcremer indeholder zinkoxid og titaniumdioxid i større partikelstørrelser end nanopartiklerne er! Se hvilke produkter nedenfor.

De kemiske solfiltre

Et kemisk solfilter består af kemiske stoffer, som beskytter ved at trænge ind i det øverste lag af huden. Mange af de kemiske filtre har vist sig at være hormonforstyrrende, allergene og skadelige for vandmiljøet pga. deres fedtopløselighed.

Kemiske UV-filtre er i udgangspunktet ikke særligt miljøvenlige, da de effektive UV filtre er fedtopløselige og kan ophobes i fedtvævet hos fisk.

Men på den anden side er langt de fleste anbefalede svanemærkede solcremer vandfaste og fedtopløselige…. Der er derfor et dilemma mellem de gode vandfaste solcremer og vandmiljøet.

Forbrugerkemi skriver således:  Stillet på spidsen: Hvis man skulle tage ultimativt hensyn til miljøet, kan ingen af de solcremer, der i dag findes på markedet, anbefales. Det ville være et rigtigt dårligt valg for sundheden.

Svanemærkede solcremer

Der er en række svanemærkede solcremer med kemiske solfiltre med navnene Diethylamino Hydroxybenzoyl Hexyl Benzoate og Ethylhexyl Triazone, og som kan forårsage uønskede langtidsvirkninger i vandmiljøet. De findes i bla. derma, Avivir, camette og matas’ sollotion’s.

Camette sollotion indeholder både Ceteareth-12  og  Ceteareth-20, hvilke i flg. Ewg.org kan indeholde giftige urenheder. ..

Også Aluminium Stearate og Phenoxyethanol i Camettes solprodukter er ikke helt uskadelig stoffer.

Hormonforstyrrende kemiske solfiltre du skal undgå!

3-benzylidene camphor, octyl methoxycinnamate (ethylhexyl methoxycinnamate), benzophenone-3, Homosalate og 4-Methylbenzylidine Camphor (4 MBC) – der er forbudt herhjemme som solfilter til børn under 12. Det findes dog stadig i udenlandske produkter og ‘voksen’ produkter.

Solcreme uden nanopartikler og skadelige kemiske solfiltre?

Økoliv anbefaler

 • Den mest sunde solbeskyttelse er den naturlige og betænksomme omgang med solens dejlige stråler. Du kan læse meget mere om det her

Det nævnes at Shea olie fra det afrikanske Shea træ beskytter mod solskader. Shea indgår i mange cremer, men måske man skulle tilsætte lidt ekstra? Du kan købe den rene olie her.

Desuden har jeg fundet en liste på www.ehow.com om forskellige vegetabilske oliers naturlige indhold af SPF. Nogle af dem er underbyggede med forskningsresultater. Det fremgår blandt andet at hindbærkerner har naturlig SPF på mellem 28 – 50, at gulerodskerneolie har SPF på mellem 38 – 40 samt at en sol’creme’ bestående af E-vitaminolie og hvedekerneolie har SPF på 20!

Økologisk certificerede solcremer

 • Aubrey Økologisk solcreme med titaniumdioxid som fysisk solfilter. Mineralets partikelstørrelse er ikke i nanostørrelse.  Den kan købes hos Green Factory.
 • Jeg bruger lige nu Green People ‘Organic Children’, faktor 25 uden parfume, men den indeholder desværre Phenoxyethanol, som i flg. Ewg.org kan virke hudirriterende og er moderat sundhedsskadeligt.  Der er dog større nanopartikler i cremen.
 • Persson anbefaler Dermas Baby faktor 30.

 

Rigtig god sommer og sol :-)

 

 

 

 

 

 

Jeg er en engangeret ildsjæl som brænder for at sætte skarpt fokus - politisk såvel som personligt - på de bæredygtige valg i hverdagen! Det fortjener både naturen, miljøet, vores børn og alle vi andre...!

8 Kommentar

 1. allergene duftstoffer rammer > 2% af befolkningen, og endnu mindre hvis duftstofferne er naturidentiske. den lille gruppe af mennesker der er allergiske over for duftstoffer, ved det som regel i forvejen.
  ( )
 2. Ja, det er virkelig et kompliceret felt! Tak fordi du tager det op! Jeg har personligt fravalgt Biosolis, da den indeholder parfume. Badger Unscented Sunscreen er et godt valg, hvis man vil undgå titaniumdioxid. Den indeholder til gengæld 18-19% zinkoxid - som jo desværre er belastende for vandmiljøet. John Masters uparfumerede solcreme indeholder 5% zinkoxid samt titaniumdioxid, ingen af dem på nanoform, dvs. den minder meget om Aubrey Unscented - som jeg ikke kendte, tak for tippet! Ifølge Miljøstyrelsen forventes det, at EU snarest vil revurdere zinkoxid på ikke-nano form, så det bliver tilladt op til 25% i et produkt. Ifølge Miljøstyrelsen har zinkoxid aldrig været godkendt i EU som UV-filter. Nano er et utrolig kompliceret felt. Man kan ikke skære nano over én kam - man må se på de enkelte stoffer. De svanemærkede solcremer er det bedste valg for miljøet, men der får man titaniumdioxid på nanoform med i købet. Lavera Neutral Sunscreen hører også til i denne kategori. Det bliver spændende, hvad SCCP beslutter med nano! Tak for et rigtig fint site!
  ( )
 3. Nogen der ved noget om solfiltre baseret på ingefær - det findes i Melissa og vistnok også i Rømers solcremer - deklareres som "Isoamyl P-Methoxycinnamate"...Er denne type filter lige så skidt som andre kemiske eller hvordan? Og hvis den ikke er, er et fysisk filter så stadig bedre? Tak for et site fuldt af gode informationer - og god sommer!
  ( )
 4. Mange tak for Jeres kommentarer og Rebecca for dine anbefalinger af produkter :-) Anna: Jeg har undersøgt lidt om det stof du spørger til, og det fremgår på Forbrugerkemi.dk's side, at stoffet både er skadeligt for vandmiljøet og at det kan skade helbredet. Stoffet har flere såkaldte Risikosætninger. Se mere om dette her http://da.wikipedia.org/wiki/Risikos%C3%A6tning. Jeg kender ikke til anvendelsen af Ingefær som solfilter, men kan se, at Ingefær, som jo indeholder antioxidanter og har en antiinflamatorisk effekt, kan bruges som forebyggende solbeskyttelse ved indtagelse.Se mere om ingenfærens egenskaber til hudpleje: http://www.ehow.com/search.html?q=ginger+SPF&skin=health Ha en dejlig solvarm dag Mette :-)
  ( )
 5. Det er et rigtig godt emne at tage op. Jeg kan også anbefale John Masters solcremen til ansigtet. Den er også uden nano og er ret god. Jeg håber at der snart kommer mere klarhed på solcremerne :-) Indtil da, tak for en god artikel
  ( )
 6. Tak Ann-Christine :-) og selv tak for god orientering om Aubrey og Biosolis produkterne!
  ( )
 7. Hej Mette. Tak for en god artikel om solcremer. Har lige købt en Organic Children af Green People og der er noget i den, der hedder Isoamyl P-methoxycinnamate. Jeg kunne ikke finde det på listen over skadelige stoffer, men måske er der en af jer der ved hvad det er for noget?
  ( )
 8. Hej Monika Læseren Anna (ovenfor) skriver, at Isoamyl P-Methoxycinnamate baseres på ingefær. Det er et UV filter, som iflg EWG database ikke udgør nogen risiko. Se engang dette link hos Green People, hvor der er mere viden om IMC: http://www.greenpeople.dk/angreb-mod-isomayl-p-methoxycinnamate-imc.html Venlige hilsener Mette
  ( )

Din kommentar

Your name:

Your email address: Your message: