Hjem » Hus & Hjem » Bæredygtige dyner

Bæredygtige dyner

Hus & Hjem
2010
Skrevet af 0 Kommentarer
Share

Når du skal anskaffe dig ny dyne, så vær opmærksom på, at dunene i din dyne kan have en grum fortid.  I DR1 Horisont Special i februar 2009 kunne man se den dunkle bagside af dunproduktionen.

I langt de fleste tilfælde kommer dunene ikke fra døde dyr, men de plukkes af levende (og ubedøvede dyr) flere gange årligt. Det fremgik af udsendelsen, at forhandlere af dynerne enten ikke var vidende om dette eller bare ikke var ærlige over for kunderne. Producenterne af dunene var ligeledes ikke ærlige overfor deres opkøbere.

Forbrugerens valg

Som forbruger er det mildest talt krævende at skulle agere bæredygtigt og etisk korrekt, når forhandlerne ikke er ærlige og vidende omkring deres produktionsproces. Men du skal altid kræve af din forhandler, at de ved besked om produktionsforholdene! Kan de ikke give dig et fyldestgørende svar, så køb et andet produkt.

Et godt alternativ til dundynen er Ulddyner.

Dyner, puder og sengetøj af uld er luksus for kroppen, for den kan ånde i det og det bliver ikke fugtigt.

Ulddynen opfanger kropsfugten og afgiver den efterhånden til luften i soveværelset, 7 gange hurtigere end andre dyner. Det kalder man “at ånde” gennem ulddynen. Derfor bliver man aldrig våd af sved i uld, da fugtigheden kan slippe væk. Desuden er brug af ulddyner smertelindrende, da kropstemperaturen holdes konstant varm, og derved afslappes muskulaturen i kroppen.

Forhandlere:

Naturlig beklædning er den forhandler jeg vil anbefale, da de handler med økologiske og egne  produkter.

Læsø Uld har flere spændende uldprodukter og er et godt alternativ, da de producerer alt deres uld selv og derved er hele produktionsprocessen lokal.

Butikken Texel i Sverige har økologiske ulddyner.

Nature resource har lækkert økologiske sengetøj og ulddyner.

Økoliv.nu har kontaktet forhandlere af dynprodukter og nedenstående garanterer, at der kun bruges dun fra slagterier:

Seng og Bad, der forhandler økologiske dundyner fra Quilts of Denmark.

Quilts of Denmark har økologisk sengetøj og bruger udelukkende dun fra døde dyr. Her er deres statement vedr. dyrevelfærd. 2009_statement dun

Silkedyner

Silkeblød forkælelse fra Silkedyner og fra Silkeland.

Fair trade dyner

I jysk kan du få fiberdyner, puder og sengesæt i Fairtrade-mærket bomuld.

Jeg er en engangeret ildsjæl som brænder for at sætte skarpt fokus - politisk såvel som personligt - på de bæredygtige valg i hverdagen! Det fortjener både naturen, miljøet, vores børn og alle vi andre...!

Din kommentar

Your name:

Your email address: Your message: